by

Twee jaar Noflik dragen

 

Vlak voor ik de cursus ‘Draagconsulent1’ ging volgen, twijfelde ik erg of dit het juiste moment was. Ons jongste dochtertje was toen pas 10 weken. En de andere 2 dames moesten ergens logeren. Daarnaast hebben we ook nog een hond, die aandacht nodig heeft. En heb ik een man die op de boerderij lange werkdagen maakt, ook gewoon in het weekend van de draagconsulenten opleiding.

Toch ben ik er voor gegaan. Ik deed een last-minute belletje en een logeerplek voor de twee oudste dames én de hond werd geregeld. Mijn moeder nam nota bene vrij van haar werk, om op onze jongste dame te kunnen passen terwijl ik de opleiding zou volgen.

Jaaaaa! Ik kon 27-2 en28-2-2016 de opleiding gaan volgen!

Samen met mijn moeder en dochtertje reisden we naar Enschede. Daar bleven we 2 dagen en sliepen in een B&B. Een hele onderneming, maar het ging super goed.

Ik had eigenlijk niet gedacht dat ik mijn werk zó leuk en interessant zou vinden. Het helpen van ouders om de draagdoek op de juiste manier te gebruiken. Maar ook ben ik vaak een luisterend oor voor jonge ouders. Als je je eerste kindje geboren wordt, wordt je ook als ouders geboren. Je leven veranderd zo erg, dat kan je soms best onzeker maken. Ik vind het altijd heel stom om mezelf als een ‘ervaren ouder’ te benoemen. Maar aangezien we 3 meiden hebben, hebben we ondertussen toch iets ervaring op gedaan. Daarmee kan ik mijn verhalen delen en dan zien andere ouders vooral herkenning. Dat hun kind niet de enige is die zo doet.

In november 2017 heb ik ook de opleiding ‘Draagconsulent 2’ gedaan. En kreeg ik een aantal andere knopen erbij in het assortiment. Het dragen in bijzondere situaties (zoals een tweeling dragen of met een spreidbroekje) en vooral het uitwisselen van ervaringen met collega draagconsulenten. Daar heb ik ook weer veel van geleerd om mee te nemen in de adviezen die ik aan ouders mee geef.

Ik vind het erg leuk om boeken en artikelen te lezen over baby’s, kinderen, het dragen van je kindje en opvoeding. Hoe het hechtingsproces werkt tussen ouders en baby’s. Over natuurlijk ouderschap/ bewust ouderschap. Ik ben niet zo van de labeltjes over ouderschap. Wat ik vooral belangrijk vind is dat je je eigen gevoel durft te volgen en dat boven de meningen van je omgeving kan zetten. Op wat voormanier je je kinderen ook opvoedt. En om op het gebied van het dragen goed op de hoogte te blijven, ben ik ook naar bijscholingsdagen geweest. Van Instituut voor Hechting (waar ik de opleidingen heb gevolgd). Of  dagen van bepaalde merken, speciaal voor draagconsulenten.

De draagdoek is voor ons vaak een redmiddel geweest, vooral bij onze jongste meisje met reflux. Ze is haar eerste jaar heel veel gedragen, de kinderwagen heeft ze zelden in gelegen. Ze vindt het heerlijk om gedragen te worden. Af en toe staan we samen model voor draagdoekenmerken Miloves Slings of Marisso Slings. De mooie foto’s die we daar van krijgen, bewaren we. Zulke mooie herinneringen zitten aan die foto’s vast!

Als ik op mijn eigen zwangerschappen terug kijk, weet ik dat ik best wel last had van mijn rug en toenemende buik. Vooral de laatste weken waren pittig. Daarom heb ik afgelopen februari de opleiding ‘Knoopwijzen voor zwangereren’ gedaan.

Op deze manier van ondersteuning door de draagdoek, activeer je je lichaam weer. Je bindt je buik niet in, in de draagdoek. Dit is slecht voor de bewegingsvrijheid van je ongeboren baby, maar ook voor je eigen lichaam is dit niet goed.

Doordat je op een bepaalde manier knoog, biedt de draagdoek ondersteuning. Er zijn 6 verschillende knopen die ik met de zwangere doorneem. Want in week 31 kan de ene knoop lekker voelen en de juiste ondersteuning geven, maar in week 35 kan er een andere knoop wel veel prettiger voelen. Je lijf veranderd zo erg die laatste weken, dus de voorkeur voor ondersteuning ook.

Het is niet zo dat je door een draagdoek op de juiste manier te gebruiken, je ineens zware handelingen kan doen zoals klossen onder je bed leggen. Maar het kan wel zo zijn dat je door bekkeninstabiliteit eerst plat op bed moest blijven liggen of met een rollator je door je huis moest bewegen, je door de knoopwijzen voor zwangeren je weer kunt lopen om wat drinken te halen of zelf naar de wc kunt gaan.

Ik hoop nog heel lang met mijn werk en passie door te kunnen gaan. Veel ouders en zwangeren te kunnen helpen. En ik hoop natuurlijk dat Noflik dragen langzaam lekker verder mag groeien, zoals het nu al groeit. Ik heb er in ieder geval zin in!!!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *