by

Over kraammarkten en hippies

Elke maand sta ik in ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen op de kraammarkt, tijdens de voorlichtingsavond over bevallen.

Aanstaande ouders krijgen dan voorlichting over de bevalling en zaken die daar om heen belangrijk zijn. Zo krijgen ze ook een rondleiding over de kraamafdeling van het ziekenhuis.

Dit doen ze in groepen. De groepen die even moeten wachten kunnen dan over een kraammarkt lopen. We staan er altijd met een vast groepje organisaties als kraamzorg, kinderopvang, zwangerschapsmassage, doula’s en zo meer.

Ik vind het heel leuk om met ouders in gesprek te gaan over hoe ze tegen het dragen van hun baby aan kijken. Of ze er bekend mee zijn door vrienden of familie en of ze natuurlijk interesse hebben om dit zelf ook te gaan doen als hun baby geboren is.

Ik doe altijd één van mijn oefenpoppen in de doek. Zo kun je goed zien hoe dat er uit ziet. Sommige mensen lopen met een boog om me heen en anderen komen juist gericht naar me toe met vragen.

Het is mooi om te zien dat er zo verschillend op gereageerd wordt. Het dragen van je kind moet ook bij je passen. Geregeld krijg ik te horen dat mensen het voor hippies vinden, maar dat ik er niet uit zie als hippie of een ‘geiten-wollen-sokken-vrouw’. Gelukkig maar, want dragen is voor iedereen net zo natuurlijk als vroeger met de hippies.

Ik vind het heerlijk om over mijn passie te vertellen. Ik kan er uren over praten, maar die tijd heb je op zo’n kraammarkt of een (zwangeren) beurs niet. Ik vertel dat het enige wat een baby heeft om te overleven na de geboorte, zijn instinct is. Een baby reageert instinctief op zijn of haar omgeving. Ik ben er niet voor om mensen de les te lezen en te vertellen wat ze wel of niet moeten doen. Ik wil vertellen hoe de baby in elkaar zit. En waarom die zo reageert als dat een baby reageert. Zodat ouders het beter kunnen begrijpen en er op een, voor hun, goede manier op in kunnen spelen.

Soms hebben ouders al een beeld hoe ze het willen doen. Dat is heel goed natuurlijk! Maar ik vind het zo prachtig om te zien, dat je hun ogen anders ziet worden op het moment dat ik vertel over het instinct van hun babytje. Wat het met een baby doet met de hechting en ontwikkeling als je ze een goede en veilige basis kunt geven. Vaak kan ik letterlijk aan het gezicht al zien dat er een kwartje valt. Of in ieder geval een andere gedachten gang in werking is gezet.

Ik vind het geweldig werk om mensen met de draagdoek te leren knopen. Het in gesprek gaan met ouders is een hele andere kant van het werk, maar net zo leuk!

In mijn agenda hou ik ook bij waar en wanneer ik te vinden ben, mocht je het eens leuk vinden om met mij in gesprek te gaan over dit prachtige onderwerp.

Lijkt het je leuk om met een groepje mensen te praten over dragen? Ik geef ook voorlichtingen over dragen op locatie. Dan krijg je uitgebreide informatie over onder andere het belang van ergonomisch dragen voor je baby, het instinct en over hechting. Voor meer informatie hier over kun je me mailen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *