by

Draagconsult vs. Youtube

Sommige ouders die ik spreek tijdens markten, zijn niet heel enthousiast om een consult te boeken. Vaak wordt er ook gewoon gezegd: “Nee hoor, ik heb geen consult nodig via jou. Ik leer het wel via youtube, dat is gratis”

Dat kan en ik hou je echt niet tegen. Maar toch wil ik je even het verschil uitleggen tussen wat youtube je te bieden heeft en ik je kan bieden tijdens een draagconsult.

Mensen steken veel geld in de aankoop van een mooie kinderwagen. Als ze dan willen dragen komt er ook een mooie doek in huis, misschien wel 2. Pak het dan goed aan en doe een kleine extra investering in een consult. Hiermee heb je zoveel meer én langer plezier uit je draagdoek.

Een consulent heeft een speciale opleiding gevolgd, soms wel meerdere. Om niet alleen de knopen goed onder de knie te krijgen. Maar die is er ook op getraind om de instructies goed over te kunnen brengen. En vergeet daarbij niet de achterliggende theorie. Daarnaast heeft een consulent veel ervaring opgedaan tijdens haar werk en meestal ook ervaring met het dragen van eigen kind(eren).
Een consulent heeft dus veel meer kennis dan alleen het knopen van de doek.
Ik heb bijvoorbeeld 2 draagconsulenten opleidingen gedaan, een bijscholing in het dragen van prematuur geboren kindjes én een opleiding om de draagdoek te kunnen gebruiken tijdens je zwangerschap. Ter ondersteuning van je buik en rug.

En, ik kom bij jou thuis! Dus je hoeft bij mij voor een draagconsult je deur niet eens uit. Dit is vooral fijn als je pas bevallen bent. Je hebt zelf misschien niet de puf om de deur uit te gaan, maar het gesleep met een pasgeboren kindje is ook niet wenselijk als het niet persé hoeft.

Ook als je een kleine beurs hebt, valt er vaak een mouw aan te passen. Als er een thema dragen is bij een moedercafé kun je informatie krijgen. Of tips als je tijdens het knopen ergens tegen aan loopt. Tijdens een gratis inloopochtend, kun je ook erg veel informatie op doen. Je spreekt andere moeders, maar je kunt ook je vragen kwijt bij de consulent.

Ik ben eerlijk tegen je, toen ik ons middelste meisje begon te dragen in de geweven doek, heb ik het mezelf ook aangeleerd via youtube. Het buikdragen (FWCC) was te slap en het duurde lang voordat ik dat goed onder de knie had. En voor ons allebei lekker zat. Het rugdragen (rucksack carry) vond ik ook erg lastig. Om haar goed op mijn rug te krijgen en dan ook nog stevig en strak te knopen. Dat is best een ding!

Toch had ik graag gewild dat iemand me op een consulent had gewezen. Ik heb de oudste ook gedragen, heel kort. Omdat ik niet de juiste draagwijze gebruikte. Daar heb ik tot op de dag van vandaag nog spijt van. Dat ik haar niet meer heb kunnen dragen dan ik gedaan heb. Ze was ons eerste kindje, alles was nieuw en ze huilde veel. Ik heb veel met mijn handen in het haar gezeten, wat ik moest doen. Ze wou veel gedragen worden, maar het hangmatje wat ik gebruikte deed mij pijn en was ontzettend zwaar. Dus ik heb haar in mijn armen gedragen.

Als ik nu bij mensen een consult kom doen, kan ik dat helemaal aan de persoonlijke situatie aanpassen. Een draagconsult is maatwerk. Iedereen heeft een andere hulpvraag en verwachtingen. Daar kan ik je bij helpen.

Toen ik er met het rugdragen zelf niet met youtube uit kwam, heb ik eens een ervaren draagmama gevraagd te helpen. Maar ook dat was lastig. Ze vond het moeilijk de kennis duidelijk over te brengen. Dus waar het op neer kwam: zij deed de doek om mij heen en knoopte hem en als ze weer naar huis was, wist ik nog steeds niet hoe ik de knoop zelf moest doen.

Een consulent heeft behalve de ervaring, ook de kennis om het over te brengen. Je oefent met een speciaal verzwaarde oefenpop, zodat je niet je eigen kind een aantal keer in en uit de doek hoeft te doen. Dat is voor niemand leuk, want je kind houdt er niet van om proefkonijn te zijn voor 1,5 uur. Je kunt dus zo vaak oefenen met die pop als jij nodig vind. Vooral met een kleine baby is dit erg fijn. Ik kom regelmatig bij  moeders die nog in ( of net na) de kraamweek zitten, die willen liever eerst met een pop oefenen dan hun kleine baby’tje.

Tijdens een consult neem ik eerst de knoop stap voor stap met je door. Daarna oefenen we samen, met allebei een pop. En als je het ziet zitten, ga je daarna alleen oefenen met de pop. Doordat je vaak kunt oefenen en iemand met je mee kijkt, kan dit enorm helpen voor je zelfvertrouwen. Je kindje voelt heel goed wanneer jij onzeker bent of juist heel ontspannen hem of haar in de doek doet. En je kindje neemt jou spanning of ontspanning van je over.

Wanneer je het gevoel hebt dat je de stappen van de knoop goed in je hoofd hebt, sluit ik vaak af door dan je eigen kindje in de doek te dragen. Dit is weer heel anders dan met de pop. Maar doordat de stapjes in je hoofd zitten, kun jij je dan weer focussen op je baby. Ik kijk mee, dus zie ik persoonlijke aandachtspunten. Ik kan je de fijne kneepjes leren, zodat je de volgende keer het knopen veilig en zonder moeite voor elkaar krijgt.

Bij een consult hoort ook nazorg. Je krijgt na een consult altijd een beschrijving van de knoop die we behandeld hebben, zodat je dit nog eens na kunt lezen en je de stappen weer herkent. Bij mij kun je na een consult altijd terecht als er iets niet goed wil. Ik ben altijd te bereiken via whats app of de mail voor vragen. Ik vind het juist erg leuk om na een consult nog wat van je te horen. Ook succes-berichten of foto’s, daar geniet ik van.

Nu wil niet ik alle youtube filmpjes volledig afkraken. Dat zeker niet!

Ik gebruik ze zelf ook wel eens tijdens de nazorg. Het kan heel verhelderend zijn om na een consult, toch nog even te ‘zien’ wat de stappen ook alweer zijn. In plaats van de tekst te moeten lezen. Je herkent de stappen dan sneller, maar je weet ook nog  wat er tijdens het consult besproken is. Dus ik vind in sommige gevallen een filmpje van youtube een goede aanvulling op een consult. Alleen is het soms zoeken naar het juiste filmpje.

Als je de basis al goed onder de knie hebt en je weet wanneer je andere draagwijzen kunt oefenen met je kindje, is het ontzettend leuk om andere knopen uit te proberen via de filmpjes. Omdat je de basis al kent, weet je ook al veel trucjes, dan is dat toch super om gratis mee aan de slag te gaan?!

Wil jij ook graag het dragen goed onder de knie krijgen, of kom je er toch niet helemaal uit via youtube?

Kijk dan hier voor de mogelijkheden en boek een draagconsult. Ik kom met liefde bij je thuis om je van alles uit te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *