by

Veilig dragen van je kind

Je ziet nog wel eens van die oude plaatjes waarin een kind met het gezicht naar voren in een buikdrager gedragen word. Want dat is leuk, dan kan je kindje ook wat zien van de wereld.

Er zijn verschillende redenen om dat niet te doen.

Zo wordt je kind gedwongen om de wereld in te kijken. Want hij kan immers niet anders. Ook als de prikkels hem even te veel worden, kan hij zich niet afsluiten van de rest.

Als je kindje in slaap dreigt te vallen, kan hij niet lekker zijn hoofd tegen de drager (ouders/ verzorgers) aan leggen. Er is totaal geen steun voor het hoofd.

De ergonomische houding van het kind is helemaal weg. De rug wordt hol gedrukt, dus gedwongen om een andere houding aan te nemen als dan het kind zich ontspant.

Het gewicht van de baby is op deze manier zwaarder voor de dragende dan dat je met het gezicht naar je toe draagt.

En de spreid- hurk (M) houding is al helemaal niet mogelijk. De benen gaan dus bungelen en vormen een extra belasting voor het ruggetje en heupen.

Word je kindje al wat groter en wil die meer van de wereld bekijken? Dan kun je er voor kiezen om op je rug of heup te gaan dragen. Dit kan in een ringsling, geweven doek of een ergonomische drager. Met een rekbare doek is één buikknoop geschikt. Zo blijft de goede houding van je kind gerespecteerd en kan hij zich, wanneer hij dat zelf wil, afsluiten van alle prikkels.

Net als dragen in een wiegehouding, om bijvoorbeeld borstvoeding te geven, wordt afgeraden. Slikken met de kin op de borst is eigenlijk niet te doen. Dit kan dus voor verstikkingsgevaar zorgen.

Persoonlijk raad ik voeden in de doek ook af.

Borstvoeding geven is een moment om tijd te nemen en rust te pakken. Je kunt je kind dan uit de doek halen en eventueel de doek gebruiken om je iets af te schermen. Na het voeden kun je je kind dan weer rechtop, met het gezicht naar jou, in de doek of drager dragen.

Tijdens een draagconsult leg ik je ook alles uit over de ergonomische houding van je kindje. En als je kindje wat groter is en om zich heen wil kijken, help ik je natuurlijk ook bij het op de rug brengen van je kind.

Ik leg je zo veel mogelijk uit, we oefenen zo lang als nodig met een speciale pop en ik geef je tips en trics om de knoop nog beter onder de knie te krijgen.  Dat in ongeveer 1,5 uur én lekker bij jou thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *