by

Hoeveel kleding moet mijn kind aan in de draagdoek?

Het Hollandse weer maakt het er niet makkelijker op om te bedenken wat je kindje aan moet in de doek. En met het oog op mooie zomerse dagen is het handig om een beetje een richtlijn achter de hand te hebben.

Waar je vooral op moet letten, is dat je kindje dicht tegen jou aan zit. Jullie houden elkaar dus ook warm. Daarbij zit er een laag stof over je kindje heen van de doek of drager.

Je bent vaak geneigd om je kind lekker warm in te pakken, maar dit hoeft dus niet in de doek of drager! Niet te veel in ieder geval. Dikke winterjassen knopen ook niet fijn, kies dan liever voor meer laagjes of een warmer vest.

Dragen in de zomer, boven de 30 graden, wordt afgeraden. Mocht het toch nodig zijn om te dragen, gebruik dan een dunne zomer doek. Draag niet te lang achter elkaar. En zorg uiteraard voor goede zonbescherming en voldoende vocht, zeker als je ook borstvoeding geeft.

Draag je in een ergonomische drager, dan zullen de zijkanten meer lucht doorlaten dan als je in een doek draagt. Dat is even iets om wel bij stil te staan.

Maar je moet ook kijken naar je zelf en naar je kind. Zijn jullie snel warm? Of zijn jullie toch koukleumpjes. Wat hier beschreven staat zijn richtlijnen, je kunt altijd nog een eigen invulling daar aan geven.

Rond het vriespunt tot ongeveer 10 graden: Onder jou (draag-)jas, een vestje, een mutsje, sjaal en eventueel beenwarmers (als extra laagje of als het broekje omhoog wil kruipen, als je niet in jou jas draagt)

Rond 10 graden: Onder jou (draag-)jas, een dun vestje, mutsje en eventueel beenwarmers

Rond 15 graden: Normale kleertjes, bijvoorbeeld longsleeve en een broekje

Rond 20 graden: Luchtige kleertjes, bijvoorbeeld t-shirt en kort broekje of legging

Rond 25 graden: Alleen een romper of zelfs alleen in de luier

Boven de 30 graden liever niet meer dragen.

Het grootste deel van het jaar draag ik met mijn draagvest. Deze die ik heb is van Babystock, maar er zijn ook genoeg andere vesten te krijgen bij andere winkels. Met dit vest kan ik alleen buikdragen. Er zijn ook vesten of jassen waar je ook mee kunt rugdragen. In de herfst of lente hoef ik meestal geen extra kleren aan te doen. Als mijn kleintje in slaap is gevallen in de wandeling, hoef ik haar niet uit de doek te halen. Ik doe gewoon de jas uit en ze kan lekker doorslapen.

In de winter draag ik zelf over een warm vest heen. Ik heb een dik vest aan (geen dikke winterjas) en mijn dochtertje heeft een warm vest en een warme onesie aan. Hoe kouder het weer, hoe meer laagjes we aan trekken. Maar ook zo, voel ik de warmte van mijn dochter nog altijd op mijn rug.

Maar je kunt natuurlijk ook een draagjas aanschaffen waar je wel  mee kunt rugdragen. Er zijn draagjassen voor alle jaargetijden te krijgen.

Ook gebruik ik vaak babylegs, oftewel beenwarmers. Deze gaan over de broek heen en kun je ook half over de schoentjes doen. Als het erg warm is, waardoor je je kindje in de romper in de doek hebt, kun je ze ook over de blote beentjes gebruiken. De broek zit dan niet warm tussen jullie in, maar de beentjes blijven beschermd.

Via mijn facebookpagina of op de consult pagina verkoop ik ook babylegs voor €5,- per paar (excl. eventuele verzendkosten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *